Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006

  Afwatering

  Afwatering is een essentieel onderdeel van de tuin. Dit kan o.a. met lijngoten, regenwaterinfiltratie en hemelwaterafvoer. Bekijk ons uitgebreide assortiment lijngoten, infiltratiekratten, putten, buizen en koppelstukken.

  Afwatering en hemelwaterafvoer (HWA)

  De afwatering in de tuin moet goed geregeld zijn. Het voorkomt plassen op het terras, water op het tuinpad en te veel water op andere plekken waar dat niet goed is voor de tuin. En lijkt de regenwaterafvoer niet goed meer te werken? Ook voor de hemelwaterafvoer (HWA) zijn er oplossingen om dit weer netjes in orde te maken.

  De juiste afwatering voorkomt problemen met water. Het is verstandig om hier al bij het ontwerp van de tuin goed over na te denken. En is dat niet gebeurd of ontdekt u inmiddels dat er ergens water blijft staan? Dankzij de verschillende (rooster)goten en afvoeren zoals putten is er altijd een geschikte oplossing te vinden.

  Lijngoot en andere afvoeren

  Voor de afwatering kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een roostergoot. Het is een goot die het overtollige water op zal vangen. En die dit af zal voeren de grond in of naar de HWA, om daarmee te voorkomen dat het in de tuin kan blijven staan.

  De aansluiting op de regenwaterafvoer voorkomt dat de goot uiteindelijk alsnog over kan lopen, als de grond het niet meer aan kan. Vroeg of laat zal de capaciteit van de grond bereikt zijn, vooral in de herfstmaanden als het flink kan regenen. Een aansluiting op de HWA is dan een betere keuze. Het water wordt netjes afgevoerd, zodat u daar in de tuin geen last van heeft.

  Tip: kunt u het water goed gebruiken om de tuin(planten) te besproeien of bewateren? Denk eens na over een regenton om het water op te vangen. Het is soms een makkelijke manier om altijd voldoende water achter de hand te houden.

  Aansluiten op de HWA

  Door de afwatering aan te sluiten op de HWA lukt het om dit netjes weg te laten lopen. Dat is belangrijk, om te voorkomen dat de grond het uiteindelijk niet meer aan kan. Door het systeem met bijvoorbeeld een (rooster)goot of een put te koppelen aan het regenafvoersysteem zal dit niet meer in de tuin blijven staan.

  Bekijk de verschillende roosters en putten die er beschikbaar zijn. Dankzij de donkere kleuren en de langwerpige en andere ontwerpen integreert u die eenvoudig in de rest van de tuin. Dat voorkomt dat ze te veel aandacht trekken, terwijl ze precies doen waarvoor ze bedoeld zijn.

  Afwatering en HWA

  De afwatering en HWA in de tuin netjes op elkaar aansluiten? Met onze materialen kunt u dat waarschijnlijk gewoon zelf. Zorg er natuurlijk voor dat de aansluiting van de afwatering op de regenwaterafvoer licht onder afschot staat. Op die manier stroomt het water de juiste kant op, bijvoorbeeld na een flinke regenbui.

  Vragen over onze afwatering en HWA of de rest van ons assortiment? Bel ons op telefoonnummer +31 (0)85 877 02 86, stuur ons een e-mail naar [email protected] of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op.

  Veelgestelde vragen

   

  Hoe terras laten afwateren?

  Om een terras goed te laten afwateren, moet de helling van het oppervlak naar een afvoerput of lijngoot gericht zijn. De helling moet ongeveer 1 tot 2 % zijn, oftewel een afschot van 1 tot 2 cm per meter. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de afvoerput of -lijngoot groot genoeg is om het regenwater af te kunnen voeren. Daarnaast kan het gebruik van regeninfiltratie met kratten ook een goede manier zijn om regenwater van uw terras af te voeren.

  Wat te doen tegen wateroverlast in de tuin?

  Om wateroverlast in de tuin te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer van regenwater. Dit kan worden bereikt door het creëren van een hemelwaterafvoer met behulp van bijvoorbeeld afvoergoten, drainagebuizen, grind of infiltratiekratten. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat regenwater uit de dakgoten of van andere verharde oppervlakken in de tuin terechtkomt en zich ophoopt. Dit kan worden gedaan door regenpijpen aan te sluiten op het hemelwaterafvoer of door het gebruik van regenwatertanks en regenwaterinfiltratie. Daarnaast kan het gebruik van waterdoorlatende materialen zoals grind of split helpen bij het voorkomen van wateroverlast.

  Kan je regenwater afvoeren zonder riool?

  Het is mogelijk om regenwater af te voeren zonder het gebruik van het riool. Dit kan bijvoorbeeld door de aanleg van infiltratiekratten in de tuin. Hierbij wordt het regenwater opgevangen en via kunststof geïnfiltreerd in de bodem. Een andere optie is om het regenwater op te slaan in een regenton of ondergrondse tank en dit vervolgens te gebruiken voor het besproeien van de tuin. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee, omdat er minder drinkwater verbruikt wordt. Let wel op dat sommige systeem toch een (nood)overloop naar het riool nodig hebben.

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00