Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006

  Hemelwaterafvoer (HWA)

  Hemelwaterafvoer (HWA) in de particuliere tuin is meestal voorzien in PVC buizen en hulpstukken. Bekijk ons uitgebreide aanbod HWA koppelstukken, buizen, bochten, sifons en verloopstukken.
  Bekijken
  HWA buis PVC KOMO
   

  HWA buis PVC KOMO

  €7,95
  Toon 1 - 24 van 62

  Hemelwaterafvoer (HWA)

  Hemelwaterafvoer omvat een breed pakket aan maatregelen om het gevallen regenwater in tuin en van de gebouwen afvoeren. Het is meer dan regenwater afvoeren naar het (gemengde) riool. Dit kan bestaan uit het afvoeren, infiltreren en hergebruiken.

  Het belang van een effectieve hemelwaterafvoer kan niet worden onderschat. Een HWA buis, ook wel bekend als een regenpijp, speelt hierbij een cruciale rol. Het voorkomt dat regenwater ongecontroleerd in de tuin of op straat terechtkomt, wat de bodem negatief kan beïnvloeden. Met name daken vangen grote hoeveelheden water op, zelfs bij milde regenval. Om dit water op de juiste manier af te voeren of op te vangen, bieden HWA buizen een effectieve oplossing door het water te leiden naar de gewenste locatie.

  Capaciteitseisen voor HWA buizen

  Factoren die de capaciteit beïnvloeden, zijn het oppervlak van het dak, verharde oppervlakten en de hoeveelheid neerslag. Het kan af en toe hevig regenen, wat resulteert in een grote waterbelasting in korte tijd. Het is daarom cruciaal dat de hemelwaterafvoer voldoende capaciteit heeft om grote hoeveelheden water snel af te voeren. Dit voorkomt overstromingen van de dakgoten en bestratingen, waardoor het water alsnog in de tuin of op straat terechtkomt.

  Opties voor het afvoeren van hemelwater

  Er zijn verschillende opties om het opgevangen water af te voeren. Een veelvoorkomende methode is het aansluiten van de HWA buizen op het riool. Dit zorgt voor een snelle en effectieve afvoer van het water. Een alternatieve benadering is het ontwikkelen van een infiltratiesysteem, waarbij het water geleidelijk aan de bodem wordt vrijgegeven. Dit voorkomt overbelasting van de tuin en biedt tegelijkertijd een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing.

  Hemelwaterafvoer: buizen, bochten & meer

  HWA buizen en hulpstukken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen om aan specifieke behoeften te voldoen. De drie meest voorkomende materialen voor bovengrondse hemelwaterafvoer zijn PVC, zink en verzinkt staal. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

  PVC is een veelgebruikt materiaal vanwege zijn lichte gewicht, duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Het is gemakkelijk te installeren en vereist weinig onderhoud. Bovendien biedt PVC flexibiliteit bij het ontwerpen van het HWA systeem, aangezien het verkrijgbaar is in verschillende maten en vormen.

  Zink wordt vaak gekozen vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht. Het geeft een klassieke uitstraling aan gebouwen en heeft een lange levensduur. Zink is bestand tegen weersinvloeden en kan goed worden gevormd om aan specifieke ontwerpeisen te voldoen. Het vereist echter periodiek onderhoud om oxidatie te voorkomen.

  Verzinkt staal is een robuust materiaal dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden en corrosie. Het is duurzaam en kan zware belastingen aan. Verzinkt staal wordt vaak gebruikt in commerciële en industriële toepassingen waar sterkte en duurzaamheid essentieel zijn.

  Naast de buizen zijn er verschillende hulpstukken beschikbaar om de hemelwaterafvoer op de juiste manier te installeren en bevestigen. Enkele veelvoorkomende hulpstukken zijn beugels, bochten, verlopen en moffen. Deze hulpstukken zorgen voor een goede verbinding tussen de buizen en zorgen ervoor dat de afwatering goed functioneert.

  Hemelwaterafvoer kopen

  Wilt u een HWA buis of andere regenwaterafvoerproducten aanschaffen, dan kunt u online een uitgebreid assortiment vinden dat aan uw behoeften voldoet. Het is belangrijk om te investeren in kwaliteitsmaterialen en ervoor te zorgen dat de HWA buis en hulpstukken op de juiste wijze worden geïnstalleerd. Op deze manier kunt u verzekerd zijn van een efficiënte waterafvoer en voorkomt u problemen zoals lekkages of verstoppingen.

  Naast het aanschaffen van HWA buizen is het ook raadzaam om na te denken over aanvullende oplossingen voor regenwaterbeheer. Bladvangers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om regenwater op te vangen en te filteren voordat het in de HWA buis terechtkomt. Lijnafwateringssystemen kunnen worden geïnstalleerd om water weg te leiden van bepaalde gebieden, zoals opritten of terrassen. Regentonnen bieden een duurzame manier om regenwater op te vangen en later te gebruiken voor tuinberegening.

  Kortom, een HWA buis speelt een essentiële rol in het regenwaterafvoersysteem. Door te zorgen voor voldoende capaciteit, het selecteren van de juiste materialen en het gebruik van passende hulpstukken, kunt u ervoor zorgen dat het water op een effectieve en duurzame manier wordt afgevoerd of opgevangen. Of u nu kiest voor het aansluiten op het riool of het ontwikkelen van een infiltratiesysteem, het is belangrijk om te streven naar een waterbeheersysteem dat zowel functioneel als milieuvriendelijk is.

  Vragen over een hemelwaterafvoer (HWA) of de rest van ons assortiment? Bel ons op telefoonnummer +31 (0)85 877 02 86 of gebruik het online contactformulier.

   

  Veelgestelde vragen

   

  Wat is hemelwaterafvoer (HWA)?

  Hemelwaterafvoer (HWA) is systeem dat is ontworpen om regenwater van daken en andere oppervlakken af te voeren en af te voeren naar rioleringen, afvoerputten, regenwaterreservoirs of infiltratie. Het omvat goten, regenpijpen, afvoerbuizen en eventuele zandvangputten om vuil en bladeren te verwijderen. HWA is belangrijk omdat het zorgt voor een efficiënte afvoer van regenwater om wateroverlast te voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om regenwater op te vangen en te hergebruiken voor irrigatie of infiltratie in de bodem.

  Welke buizen voor hemelwaterafvoer?

  De meest gebruikte buizen voor hemelwaterafvoer (HWA) zijn PVC-buizen en zinken regenbuizen. PVC-buizen zijn goedkoop, licht van gewicht, duurzaam en gemakkelijk te installeren. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten gebouwen. Zinken buizen zijn duurder dan PVC-buizen, maar ze zijn esthetisch aantrekkelijker en hebben een lange levensduur. Ze worden vaak gebruikt voor historische of monumentale gebouwen. Ongeacht welk type buis wordt gekozen, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen op basis van het verwachte regenwaterdebiet en de dakoppervlakte.

  Welke buizen voor hemelwaterafvoer in de grond?

  Voor ondergrondse hemelwaterafvoer (HWA) worden meestal PVC- of HDPE-buizen gebruikt vanwege hun duurzaamheid, flexibiliteit en lichtgewicht eigenschappen. PVC-buizen zijn gemakkelijk te installeren en hebben een hoge chemische weerstand, terwijl HDPE-buizen bestand zijn tegen hoge temperaturen en druk.

  Welke diameter hemelwaterafvoer in de grond?

  De diameter van de buis voor hemelwaterafvoer (HWA) in de grond hangt af van het verwachte waterdebiet en de diepte van de installatie. Over het algemeen varieert de diameter van 50 mm tot 200 mm, waarbij de meest voorkomende maten 75 mm, 110 mm en 125 mm zijn. Voor particuliere toepassingen wordt meestal een buisdiameter van 100 mm of 110 mm gebruikt. Bij grotere gebouwen of hoge waterdebieten kan een grotere diameter nodig zijn om voldoende afvoercapaciteit te bieden. Het is belangrijk om de juiste diameter te kiezen om verstoppingen en overstromingen te voorkomen.

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Product filters

  Prijs
  Min: €0
  Max: €75
  Merken
  • Bekijk meer
  Kleur