Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006
  24Mar2023
  Zelf 12V tuinverlichting aanleggen

  Zelf 12V tuinverlichting aanleggen

  Door: JeroenReacties: 0

  Stappenplan 12V tuinverlichting aanleggen

  Wilt u 's avonds nog langer van uw tuin en terras genieten? Dan is 12V tuinverlichting wellicht iets voor u! Met dit 12V verlichting creëert u in een handomdraai een sfeervolle en functionele verlichting in uw tuin of op uw dakterras.

  Wat is 12V tuinverlichting?

  12V tuinverlichting werkt door middel van een laagspanningssysteem, dat veilig en gemakkelijk aan te sluiten is. Het systeem bestaat uit een transformator, kabels en verlichtingsarmaturen zoals tuinspots, staande lampen en wandlampen. De transformator is het hart van het systeem omdat deze de 230V wisselspanning van het stroomnet omzet naar een veilige 12V laagspanning.

  Waarom 12V tuinverlichting in de tuin?

  Het grote voordeel van 12V tuinverlichting is dat het veilig en gemakkelijk in gebruik is. U hoeft geen diep graafwerk te verrichten, en het werkt op laagspanning, waardoor het veilig is voor kinderen en dieren. Bovendien is het minder storingsgevoelig dan bijvoorbeeld 230V tuinverlichting.

  Een ander groot voordeel van 12V tuinverlichting is dat het gemakkelijk en snel te installeren is. U heeft geen erkend installateur nodig om het aan te sluiten, waardoor u kosten bespaart en het zelf kunt doen. Met merken zoals Lightpro kunt u op een snelle en eenvoudige manier de mooiste verlichting realiseren. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor functionele verlichting van uw tuinpad of oprit met staande tuinlampen, of juist een boom of struik in de spotlight zetten met een tuinspot.

  Met een 12V systeem heeft u bovendien volledige vrijheid om te combineren. U kunt het systeem volledig samenstellen naar uw eigen wens. De 12V tuinverlichting werkt met behulp van een transformator en laagspanning, waardoor u de kabels gemakkelijk kunt aansluiten op willekeurige plaatsen in uw tuin met handige connectors. Hierdoor is een 12V systeem zeer flexibel toe te passen.

  U hoeft de 12V kabels niet diep in te graven, wat een groot voordeel is ten opzichte van 230V tuinverlichting. De transformator wordt in de buurt van een stopcontact geplaatst, op een niet-zichtbare plaats in uw tuin. In veel gevallen is de transformator voorzien van een timer en lichtsensor, waardoor uw tuin automatisch verlicht wordt. Dit zorgt niet alleen voor extra gemak, maar bespaart ook energie.

  Toepassingen van 12V tuinverlichting

  12V tuinverlichting kan op veel verschillende plaatsen in de tuin worden gebruikt, zoals op paden, in borders, op terrassen en rond waterpartijen. Het kan ook worden gebruikt om bepaalde kenmerken van de tuin te benadrukken, zoals beelden, bomen of struiken.

  12 volt tuinverlichting kan op verschillende manieren worden toegepast in de tuin. Hieronder zien we enkele voorbeelden:

  1. Functionele verlichting: 12V tuinverlichting kan worden gebruikt om functionele verlichting te creëren in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van een tuinpad, entree of oprit met staande tuinlampen. Hiermee verhoogt u niet alleen de veiligheid, maar creëert u ook een mooie sfeer in de tuin.

  2. Accentverlichting: 12V tuinverlichting kan worden gebruikt om accentverlichting aan te brengen in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door het verlichten van een boom of struik met een richtbare tuinspot. Hierdoor ontstaat er een speels effect in de tuin en wordt de aandacht getrokken naar specifieke punten.

  3. Sfeerverlichting: 12V tuinverlichting kan ook worden gebruikt om sfeerverlichting te creëren in de tuin. Bijvoorbeeld door het plaatsen van wandlampen of staande lampen bij het terras of een zithoek. Hierdoor ontstaat er een warme en gezellige sfeer in de tuin, waardoor je langer kunt genieten van de buitenlucht.

  Kortom, er zijn vele toepassingen mogelijk met 12 volt tuinverlichting. Het is flexibel en veilig in gebruik, en bovendien gemakkelijk en snel aan te sluiten is wat bijdraagt aan een sfeervolle en functionele verlichting van uw tuin.

  12V tuinverlichting aanleggen

  Het installeren van 12 volt tuinverlichting is relatief eenvoudig en kan gedaan worden zonder de tussenkomst van een elektricien. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding om u te helpen bij het installeren van 12 volt tuinverlichting in uw tuin.

  Benodigdheden:

  • 12 volt transformator
  • 12 volt kabel
  • Lampen/spotjes
  • Connectors
  • Timer (optioneel)
  • Kabelverdeler (optioneel)

  Stappenplan:

  1. Bepaal welke delen van uw tuin u wilt verlichten en waar u de lampen/spotjes wilt plaatsen.

  2. Bepaal waar u de transformator gaat plaatsen. Dit moet op een droge en veilige plaats zijn en in de buurt van een stopcontact. De transformator kan eventueel ook buiten geplaatst worden, zorg er dan voor dat deze op een beschutte plaats staat.

  3. Leg de 12 volt kabel vanaf de transformator naar de plekken waar u de lampen/spotjes wilt plaatsen. Hierbij hoeft de kabel niet diep ingegraven te worden.

  4. Plaats de lampen/spotjes op de gewenste plekken en sluit deze aan op de 12 volt kabel met behulp van connectors. Controleer of de aansluitingen goed vast zitten.

  5. Sluit de 12 volt kabel aan op de transformator. Zorg ervoor dat de kabel goed vastzit en dat er geen beschadigingen zijn.

  6. Sluit de transformator aan op het stopcontact en schakel de stroom in. Controleer of de lampen/spotjes werken.

  7. Werk de kabels weg door ze eventueel in te graven of af te dekken met grond of grind.

  8. Optioneel: installeer een timer om de verlichting automatisch in en uit te schakelen op de gewenste tijdstippen.

  Tips:

  • Het is handig om een kabelverdeler te gebruiken wanneer u meerdere lampen/spotjes op één kabel wilt aansluiten. Hiermee kunt u de kabels splitsen en de lampen/spotjes individueel aansluiten.
  • Maak gebruik van waterdichte connectors om problemen te voorkomen in natte weersomstandigheden.
  • Zorg ervoor dat de kabel niet te strak gespannen is en dat er voldoende speling is bij het aansluiten van de lampen/spotjes.

   

  Door het volgen van dit stappenplan kunt u eenvoudig 12 volt tuinverlichting installeren en genieten van een sfeervol verlichte tuin of dakterras.

  Kortom, 12V tuinverlichting is een veilige, gemakkelijke en flexibele oplossing voor het verlichten van uw tuin en terras. Het is gemakkelijk te installeren, minder storingsgevoelig en biedt tal van mogelijkheden om uw tuin op een sfeervolle en functionele manier te verlichten.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.