Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006
  19Nov2021
  Zo kiest u plantenbakken voor een dakterras

  Zo kiest u plantenbakken voor een dakterras

  Door: tuinvoordeelReacties: 0

  Een dakterras of daktuin biedt u de mogelijkheid tot het creëren van een groene oase. Of het nu gaat om een klein balkon of een riant dakterras bij een penthouse. Iedere buitenruimte heeft de potentie omgetoverd te worden tot een tuin op niveau met de juiste dakterras plantenbakken.

  De groene sfeer krijgt u met het juiste ontwerp en toepassing van planten en bomen in plantenbakken. Om dat echte tuingevoel te bereiken is een goede voorbereiding / ontwerp essentieel. Start dus met het inventariseren wat uw wensen en mogelijkheden zijn.

  Gaat u bijvoorbeeld voor een volledig nieuw dakterras of wilt u een bestaand dakterras ’vergroenen’ met enkele plantenbakken. Een handig hulpmiddel is om eerst alles precies op te meten en hiervan een tekening op schaal te maken. Op basis van deze tekening kunt u dan vrijuit schetsen maken om zo tot een goede indeling te komen.

  Tips bij het ontwerpen van een dakterras

  • Vergunning; ga na bij uw gemeente of een vergunning vereist is, zeker bij ingrijpende veranderingen.
  • De toegestane dakbelasting. Zorg dat u weet wat de maximale dakbelasting is. Dit is niet voor ieder dak hetzelfde. Vaak is dit bekend bij de VVE. Een constructeur / architect kan u eventueel adviseren.
  • Gebruik bloembakken als windbreker en privacyscherm naar de buren.
  • Zorg dat u vanuit de woning zicht heeft op groen om het tuingevoel te waarborgen.
  • Let er op dat hemelwaterafvoer van het dak niet geblokkeerd wordt.
  • Laat het dak(bedekking) vooraf inspecteren voordat u grote veranderingen aanbrengt. Dit voorkomt teleurstelling achteraf.

   

  Plantenbakken op het dakterras

  Plantenbakken zijn ideale bouwstenen om uw dakterras in te delen en te vergroenen. Ze worden bijv. gebruikt als windbreker of om hinderlijke inkijk van de buren te blokkeren. Daarnaast zijn ze te gebruiken om het dakterras in te delen in meerdere ruimten. Door de toepassing van plantenbakken bent u omringd door rustgevend groen; uw eigen tuin op niveau.

  strakke witte plantenbakken op een dakterras

  Welke plantenbakken zijn geschikt?

  Er is een ruime keuze aan plantenbakken die geschikt voor toepassing op een dakterras of daktuin. Veelal wordt er gekozen voor lichtere materialen zoals polyester of aluminium. Dit om de uiteindelijke dakbelasting te beperken. In sommige gevallen kunnen er ook stoere cortenstaal plantenbakken toegepast worden.

  Polyester plantenbakken
  Polyester is een ideaal materiaal om plantenbakken van te maken. Het is licht van gewicht, sterk en kleurvast. Het assortiment polyester plantenbakken bestaat uit vele standaardmaten, waaronder ook veel hoge en smalle plantenbakken.

  Aluminium plantenbakken
  Aluminium is zeer sterk en wordt voorzien van een keiharde poedercoating. De aluminium plantenbakken zijn dan ook leverbaar in alle RAL kleuren. Naast de standaardmaten is bij aluminium ook individueel maatwerk mogelijk. Hiermee heeft u nog meer creatieve vrijheid.

  Cortenstaal plantenbakken
  Iets zwaarder dan polyester en aluminium maar ook goed te gebruiken als plantenbak op dakterrassen. Hier is naast de standaardmaten ook maatwerk mogelijk.

  Plaatsen van plantenbakken op een dakterras

  Het plaatsen van plantenbakken op een dakterras vraagt meer aandacht dan gewone plantenbakken in de tuin. Een goede voorbereiding is hierbij belangrijk. Ga eerst na hoe u de bakken wenst te plaatsen. Bij plaatsing direct op het dak is het noodzakelijk om de bestaande dakbedekking goed te beschermen. Daarnaast moeten de plantenbakken goed ondersteund zijn en regenwater en water uit de bakken zelf goed kunnen weglopen. Rubber tegeldragers zijn hiervoor een veelgebruikte methode. Let er op dat vooral polyester plantbakken over de gehele bodem goed ondersteund zijn.

  Als u de plantenbakken plaatst op de bestaande tegels of vlonder zijn tegeldragers onder de plantenbakken niet noodzakelijk. Uiteraard moet het tegel- of vlonderterras voldoende draagkrachtig zijn.

  Vullen van plantenbakken
  Planten in plantenbakken hebben het moeilijker dan planten in de volle grond. Met goede vulling van de plantenbakken met het juiste substraat / potgrond zijn de planten u dankbaar. Door omstandigheden zoals veel wind en zon drogen plantenbakken sneller uit. Het substraat / potgrond dient dus goed vocht vast te houden.

  In veel gevallen wordt er gestart met een laag hydrokorrels / kleikorrels. Deze houden langer vocht vast. (Bij cortenstaal plantenbakken mag u geen hydrokorrels gebruiken). Hierop brengt u dan substraat / potgrond aan speciaal voor plantenbakken. Dit bevat naast voedingsstoffen ook additieven die langer vocht vasthouden. Na het aanbrengen van de planten kunt u nog boomschors of decoratieve keitjes tussen de planten leggen, dit voorkomt snelle uitdroging door de zon en wind.

  Gemak dient de mens
  Wanneer u de plantenbakken plaatst kunt u er voor kiezen om meteen een (automatische) beregening en verlichting te installeren. Kabels en slangen zijn dan eenvoudig vanaf onder in de bak te monteren.
  Een automatische beregening is programmeerbaar zodat uw planten ook in bijv. vakantieperioden toch water krijgen.

  Planten op een dakterras
  Niet alle planten zijn geschikt voor in een plantenbak, zeker niet op een dakterras of daktuin. Het waait er harder en is vaak ook kouder. Kies daarom voor planten die tegen een stootje kunnen. Denk hierbij aan Olijfwilg, siergrassen, lavendel, bamboe of Taxus.

   

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.