Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006
  09Jun2023
  5 vragen over de tuin watergeven

  5 vragen over de tuin watergeven

  Door: TuinvoordeelReacties: 0

  Het bewateren van uw tuin is essentieel om een weelderige en groene oase te creëren en te behouden. Maar hoe kunt u dit op een slimme en duurzame manier doen? In dit artikel delen we een aantal handige tips en oplossingen voor tuinberegening, zodat u uw tuin efficiënt van water kunt voorzien en tegelijkertijd water kunt sparen.

  Hoe kan je de tuin op een duurzame manier van water voorzien?

  Een van de meest milieuvriendelijke en kostenefficiënte manieren om uw tuin van water te voorzien, is door gebruik te maken van regenwater. Regenwater is een natuurlijke hulpbron die overvloedig aanwezig is, vooral tijdens regenachtige periodes. Door een regenton te installeren, kunt u regenwater opvangen en gebruiken om uw planten te bewateren. Met een regenton bespaart u niet alleen kostbaar drinkwater, maar draagt u ook bij aan een goed waterbeheer. Het installeren van een regenton is eenvoudig en er zijn verschillende modellen beschikbaar die passen bij uw tuin.

  Hoe vaak en hoeveel moet je watergeven?

  Naast het gebruik van regenwater is het belangrijk om te weten hoe vaak en hoeveel water uw tuin nodig heeft. Dit kan variëren, afhankelijk van factoren zoals het weer, de temperatuur en de behoeften van uw planten. Een goede vuistregel is om uw tuin diep en langzaam water te geven, zodat het water de wortels kan bereiken. Dit bevordert een gezonde groei van de planten en voorkomt dat water verloren gaat door verdamping. Het is beter om minder vaak water te geven, maar dan wel in grotere hoeveelheden, dan frequent kleine hoeveelheden water te geven. Hierdoor worden de wortels gestimuleerd om dieper de grond in te groeien, op zoek naar water, wat de planten sterker en veerkrachtiger maakt.

  Wat is de beste tijd om de tuin water te geven?

  Niet alleen hoeveelheid water maar ook het tijdstip van bewatering is belangrijk. Het beste moment om water te geven is vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperatuur lager is en de zon niet zo fel schijnt. Op deze momenten verdampt er minder water en kan het efficiënter door de grond worden opgenomen. Vermijd het bewateren van uw tuin tijdens de heetste uren van de dag, omdat het water dan sneller verdampt en de planten kunnen verbranden door de intense hitte van de zon. Door uw tuin op de juiste momenten water te geven, maximaliseert u de opname van water door de planten en minimaliseert u waterverlies.

  Hoe kun je het watergeven beperken?

  Naast deze algemene tips kunt u het watergeven beperken door gebruik te maken van bodembedekking, de juiste plantkeuze en goede grondvoorbereiding. Het aanbrengen van een laag organisch mulchmateriaal, zoals houtsnippers of cacaodoppen op de bodem rond uw planten helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt dat water te snel verdampt. Het kiezen van planten die goed gedijen in uw klimaat en bodemtype, en die tolerant zijn voor droogte, kan ook helpen om de behoefte aan frequent water geven te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de grond goed te bewerken en te verbeteren met organisch materiaal, zoals compost, zodat het water goed wordt vastgehouden en de wortels van de planten zich gemakkelijk kunnen verspreiden.

  Welke slimme beregeningssystemen zijn er beschikbaar?

  Om het watergeven verder te optimaliseren, kunt u overwegen om gebruik te maken van slimme beregeningssystemen. Druppel- en sprinklersystemen zijn slimme oplossingen voor efficiënte tuinberegening. Deze systemen leveren water direct bij de wortels van uw planten, waardoor verspilling wordt verminderd en uw planten precies de juiste hoeveelheid water krijgen. Met behulp van timers en vochtsensoren kunnen deze systemen automatisch worden ingesteld op basis van de behoeften van uw tuin. Hierdoor kunt u water besparen en uw tuin op een efficiënte en duurzame manier van water voorzien.

  Plantenbakken automatisch watergeven

  Ook de planten en bloemen in plantenbakken hebben water nodig. Zeker in droge perioden hebben ze het moeilijker dan planten in de vaste grond. Een druppelsysteem kan dan uitkomst bieden. Bij de plaatsing en aanplant kunt u deze druppelaars verwerken in de plantenbakken. Combineer dit met een tijdschakelaar en u heeft er geen omkijken meer naar. Ook handig als u op vakantie gaat.

  Kortom, het watergeven van uw tuin op een slimme en duurzame manier is essentieel voor een gezonde en groene tuin. Door gebruik te maken van regenwater, het bepalen van de juiste hoeveelheid en timing van bewatering, het beperken van watergebruik en het gebruik van slimme tuinberegening, kunt u een weelderige tuin creëren terwijl u water bespaart.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.