Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006
  25Jun2024
  Plantenbak voor buiten watergeven; TIPS

  Plantenbak voor buiten watergeven; TIPS

  Door: JeroenReacties: 0

  Het mooie zomerse weer is eindelijk op komst. Het watergeven van uw buiten plantenbakken vraagt dan altijd wat meer aandacht. De juiste balans tussen te veel en te weinig water is essentieel om uw planten gezond te houden. Te weinig water kan leiden tot uitdroging en verwelking, terwijl te veel water kan resulteren in wortelrot en schimmelgroei. In deze blog bespreken we hoe u de planten goed water geeft en hoe u ze kunt beschermen tegen overbewatering.

  De principes van plantenbakken water geven

  Het is belangrijk om te begrijpen dat uw planten verschillende waterbehoeften hebben, afhankelijk van de soort, de grootte van de plantenbak, en de omgevingsomstandigheden. Een goede vuistregel is om eerst de grond te controleren voordat u water geeft. Voel de bovenste laag van de grond. Als deze droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Is de grond nog vochtig, dan kun je beter nog even wachten.
  In de zomer, als de temperatuur hoger is en de zon feller schijnt, hebben planten vaker water nodig. De hitte zorgt voor een snellere verdamping van het water, waardoor de grond sneller uitdroogt. In de winter, daarentegen, hebben planten minder water nodig omdat ze vaak in een rustperiode verkeren en de verdamping lager is.

  Bij het water geven is het belangrijk om diep water te geven. Dit betekent dat u voldoende water moet geven zodat het de wortels bereikt. Dit stimuleert diepere wortelgroei, wat de plant sterker maakt en beter bestand tegen droogte. Giet het water langzaam en gelijkmatig over de grond, zodat het goed wordt opgenomen en niet meteen wegstroomt.

  Wanneer geef je water?

  Een ander belangrijk aspect is het tijdstip van water geven. Het beste moment om uw planten water te geven is 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Dit vermindert de verdamping en zorgt ervoor dat de planten het water effectief kunnen opnemen voordat de zon op zijn sterkst is. Let er ook op dat de grond begiet / besproeit en niet het blad, dit kan anders schimmelgroei of zonnebrandschade veroorzaken.

  Tip! Zorg voor een constante bodemvochtigheid; niet eerst heel droog en dan weer te nat, dit geeft stress bij uw planten

  Hoe beperk je het water geven van plantenbakken?

  Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u veel moet water geven. De belangrijkste maatregel is het kiezen voor een goed substraat / potgrondmix. Met de juiste toevoeging van bijv. perliet of watergelkorrels wordt de bodem beter vochtvasthoudend. Er bestaan ook speciale potgrondmixen voor plantenbakken. Door het afdekken van de bodem met een mulchlaag van (franse)boomschors zal deze ook minder snel uitdrogen.

  Teveel water geven is ook niet goed

  Te veel water ofwel overbewatering is een veelvoorkomend probleem bij het verzorgen van planten in plantenbakken. Het kiezen van de juiste potgrond is een van de eerste stappen om dit te voorkomen. Gebruik potgrond die het overtollige water snel kan afvoeren en voorkomt dat de wortels in water blijven staan. U kunt ook materialen zoals hydrokorrels aan de potgrondmix toevoegen om de drainage te verbeteren. Door een juiste manier van plantenbakken vullen krijgt u het optimale resultaat.
  Het is cruciaal om plantenbakken voor buiten met afwateringsgaten te gebruiken. Deze gaten zorgen ervoor dat overtollig water afgevoerd zal worden, wat essentieel is om wortelrot te voorkomen.

  Het gebruik van een vochtmeter kan ook heel handig zijn. Een vochtmeter helpt u nauwkeurig te bepalen wanneer u water moet geven. Dit eenvoudige hulpmiddel meet de vochtigheid van de grond en voorkomt dat u te veel of te weinig water geeft. Regelmatig controleren op tekenen van overbewatering is ook belangrijk. Gele of verwelkende bladeren kunnen een teken zijn van te veel water. Schimmel of rot aan de basis van de plant en de wortels zijn duidelijke signalen dat u te veel water geeft. Door deze tekenen vroegtijdig te herkennen, kunt u snel ingrijpen en verdere schade aan de planten voorkomen.


  Een automatische druppelberegening zorgt voor gemak

  Praktische tips bij het watergeven van uw plantenbakken

  1. Gebruik een goede potgrondmix speciaal voor plantenbakken. Door de constantere bodemvochtigheid groeien uw planten evenwichtiger.
  2. Een vochtmeter helpt u bij het bepalen van de watergeefbeurten
  3. Dek de bodem af met mulch of boomschors zodat deze minder snel uitdroogt
  4. Verwijderen dode bladeren en bloemen, dit vermindert de kans op schimmelgroei
  5. Zorg altijd voor een goede drainage / afwatering onder in de plantenbak. Stagnerend water onderin de bak kan wortelrot veroorzaken.
  6. Kies bij veel plantenbakken voor een automatische druppelberegening i.c.m. met een vochtmeter / timer . Zo heeft u er geen omkijken naar.
  7. Kies voor planten met dezelfde waterbehoefte in 1 plantenbak.

  Het goed water geven van planten in plantenbakken draait om het vinden van de juiste balans. Door aandacht te besteden aan de bodemvochtigheid, gebruik te maken van goede potgrond en plantenbakken met drainagegaten te kiezen, kunt u de planten gezond houden. Vergeet niet om regelmatig te controleren op tekenen van overbewatering en pas desnoods de watergeefroutine aan de seizoensgebonden behoeften van de planten aan. Met deze watergeeftips kunt u blijven genieten van een weelderige, groene oase

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.