Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006
  27Mei2024
  Hoe onderhoud je cortenstaal? Tips en adviezen

  Hoe onderhoud je cortenstaal? Tips en adviezen

  Door: JeroenReacties: 0

  Cortenstaal zien we steeds vaker in de tuin. Het is een stoer en weervast materiaal met vele mogelijkheden. De typische roestlaag is een unieke eigenschap van cortenstaal. De dikke roestlaag geeft het staal bescherming tegen verder doorroesten en de weersinvloeden. Zo blijft uw roestige plantenbak jaren lang mooi.

  Is cortenstaal gemakkelijk te onderhouden?

  Nieuwe bloembakken van cortenstaal worden doorgaans geleverd in ongeroeste toestand. Uw bloembak, sokkel of vijver heeft dan nog niet de mooie roestlaag. Afhankelijk van de weersinvloeden zal het enkele weken / maanden duren voordat er een mooie (patina) zal ontstaan.

  Als cortenstaal volledig geroest is vraagt het weinig onderhoud. Er zijn echter een aantal punten waarmee u rekening moet houden om de levensduur te verlengen.

  Om een mooie egale patina te behouden is het belangrijk om cortenstaal schoon te houden. Verwijder bijv. opspattend zand regelmatig met een zachte borstel. Ook afgevallen bladeren dient u direct te verwijderen. Doet u dit niet dan kunnen er vlekken en kleurverschillen ontstaan. Herstellen van krassen en vlekken kan door het opnieuw vlakschuren van de kras. Door het schuren start het roestproces opnieuw en bent u verholpen van de kras.

  Geroest cortenstaal zal altijd wat kunnen afgeven, hiervoor kunt u het cortenstaal eventueel behandelen met een vernis of sealer. Dit is niet nodig voor de bescherming maar zal het afgeven beperken. Let er wel op dat de materiaal iets van kleurintensiteit verandert.

  Onderhoud van een cortenstaal bloembak is gemakkelijk

  Enkele tips voor het onderhouden van cortenstaal

  • Het wordt afgeraden om cortenstaal dicht bij de kust (< 2km) te gebruiken. De zoute zeelucht zal het roestproces versnellen en de levensduur verkorten.
  • Gebruik nooit hydro- of argexkorrels in cortenstaal bloembakken, Deze zijn permanent vochtig waardoor het roestproces niet stopt. Een goede afwatering is sowieso wenselijk in een plantbak van cortenstaal.
  • U kunt het roestproces versnellen met een roestversneller, wees hier echter spaarzaam mee. Het roesten is een natuurlijk proces wat gewoon wat tijd vraagt.
  • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, lauw water met een zachte borstel is vaker al voldoende.
  • Gebruik ook geen hogedrukspuit, dit kan schade veroorzaken aan de patina / roestlaag.

  Met deze onderhoudstips blijft uw cortenstaal plantenbak, sokkel of vijver in topconditie en kunt u jarenlang genieten van een prachtige tuin.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.