Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006

  Cortenstaal

  Wat is cortenstaal eigenlijk?

  Cortenstaal is een type staal dat ook wel bekend staat als weervast staal. Het is een legering van staal waarin koper, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het meest opvallende kenmerk van cortenstaal is de roestbruine kleur die het krijgt als het wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Deze roestlaag vormt een beschermende laag die verdere corrosie van het cortenstaal voorkomt en het staal duurzamer maakt. 

  Cortenstaal wordt veelvuldig toegepast in tuin- en landschapsarchitectuur vanwege de natuurlijke en rustieke uitstraling, de duurzaamheid en het weinige onderhoud dat het nodig heeft.

   

  cortenstaal voor plantenbakken, kantopsluiting en vijvers

  Voordelen van cortenstaal

   

  Weerbestendigheid
  Cortenstaal heeft een unieke eigenschap om een dichte, stabiele roestlaag te vormen, waardoor het staal beschermd wordt tegen verdere corrosie. Hierdoor kan cortenstaal buiten worden gebruikt zonder dat het vervangen of gerepareerd hoeft te worden.

  Duurzaamheid
  Cortenstaal is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen de elementen. Het kan langdurig buiten blijven staan en is bestand tegen extreme temperaturen. Schilderen is niet nodig.

  Esthetische waarde
  De roestbruine kleur van cortenstaal heeft een unieke uitstraling die populair is in moderne architectuur. Het heeft een rustieke, natuurlijke uitstraling die goed past bij natuurlijke omgevingen en landschappen.

  Veelzijdigheid
  Cortenstaal kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder bruggen, gebouwen, straatmeubilair, landschapsarchitectuur en nog veel meer. Het is een materiaal dat kan worden gevormd en bewerkt in verschillende vormen en maten.

  cortenstaal bloembakken in de voortuin

  Nadelen van cortenstaal

   

  Uiterlijk bij levering
  Het kan enige tijd duren voordat cortenstaal zijn kenmerkende roestbruine kleur krijgt en de gewenste uitstraling heeft. Gedurende deze tijd kan het staal er vlekkerig en ongelijkmatig uitzien, wat soms als onaantrekkelijk wordt beschouwd.

  Roestvlekken
  De cortenstaal producten worden ongeroest afgeleverd, met enkele weken/maanden zijn de bakken volledig geroest. Hoewel de patina permanent is, kan het voorkomen dat er, zeker in de eerste maanden, onder invloed van bijv. regen wat uitspoelt / afgeeft

  Cortenstaal en water
  Het verdraagt geen constante blootstelling aan water, bijv. in waterdichte cortenstaal bloembakken. Gebruik geen hydrokorrels. Tevens is af te raden binnen een straal van 2-3 km van een kustlijn toe te passen.

  Onderhoud
  Hoewel cortenstaal weinig onderhoud nodig heeft, moet het wel regelmatig worden schoongemaakt om ophoping van vuil en blad te voorkomen die de roestvorming kunnen verstoren en de duurzaamheid van het staal kunnen verminderen.

   

  Cortenstaal bloembakken met perenboom

   

   

  Toepassingen van cortenstaal in de tuin

  Cortenstaal wordt vaak gebruikt om bloembakken te maken vanwege de duurzaamheid en weerbestendigheid. De roestbruine kleur past goed bij de natuurlijke kleuren van planten en cortenstaal bloembakken kunnen  in verschillende maten worden geleverd. Cortenstaal kan worden gebruikt als kantopsluiting en keerwanden om plantvakken of gazons af te bakenen. Het kan in verschillende hoogten worden gemaakt, afhankelijk van de gewenste uitstraling en functionaliteit.

  Cortenstaal wordt vaak gebruikt om waterelementen zoals watertafels, vijvers en watermuren te maken. De roestbruine kleur geeft een rustieke uitstraling aan het water en past goed bij natuurlijke materialen zoals steen en hout. Cortenstaal kan worden gebruikt om (prefab)tuinmuren en schermen te maken die de privacy verhogen en een decoratieve uitstraling geven aan de tuin. Het kan in verschillende hoogtes en patronen worden gemaakt, afhankelijk van de gewenste uitstraling en functie.

  Tip! wilt u cortenstaal sneller laten roesten? Gebruik dan een roestversneller

  Kortom, cortenstaal biedt vele mogelijkheden in de tuin- en landschapsarchitectuur en kan op verschillende manieren worden toegepast om een unieke en natuurlijke uitstraling te geven aan de buitenruimte.

  FAQ: lees hier de 5 veelgestelde vragen over cortenstaal en het onderhoud van cortenstaal

  Downloads:
  Wat is cortenstaal? (pdf)
  Flyer cortenstaal plantenbakken (pdf)
  Vullen van cortenstaal plantenbakken (pdf)

   

  Interesse?
  Bent u geïnteresseerd in cortenstaal in uw tuin? Neem dan gerust vrijblijvend contact of bekijk onze ruime assortiment in de webshop. Wij staan u graag te woord en bespreken de mogelijkheden, toepassingen of eventueel maatwerk. Contact opnemen kan via de klantenservice via tel. +31(0)85 - 8770286

   

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00