Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vragen? +31 (0)85-8770286
  Gratis* bezorging vanaf € 49,-
  Ook plaatsing en montage
  Uw tuinspecialist sinds 2006
  15Mei2023
  5 vragen over cortenstaal

  5 vragen over cortenstaal

  Door: TuinvoordeelReacties: 0

  Ontdek de veelzijdigheid en toepassing van cortenstaal en hoe het een unieke uitstraling kan geven aan uw tuin. Van strakke cortenstaal plantenbakken, kantopsluiting , elegante sfeerpanelen tot vijvers, cortenstaal biedt talloze toepassingsmogelijkheden die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn. Laat u inspireren door de industriële charme en stoere uitstraling van cortenstaal in uw tuin.

  Cortenstaal, een weervaststaal met een unieke roestbruine uitstraling, vindt steeds vaker zijn weg naar de tuin. Bij de toepassing van cortenstaal in de tuin komen er vaak een aantal vragen boven. Hieronder een antwoord op de ons de meest gestelde vragen over cortenstaal;

  Wat is cortenstaal?

  Cortenstaal is een type staal dat speciaal is ontwikkeld om bestand te zijn tegen corrosie en de effecten van de weersomstandigheden. Het bevat elementen zoals koper, fosfor, nikkel en chroom, die een beschermende oxidelaag (patina) op het oppervlak vormen wanneer het wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Deze laag beschermt het onderliggende staal tegen verdere corrosie.

  Moet je cortenstaal behandelen?

  Een van de voordelen; cortenstaal vraagt weinig onderhoud. In tegenstelling tot andere metalen heeft cortenstaal geen verflaag of coating nodig om corrosie te voorkomen. De oxidelaag die van nature op het oppervlak ontstaat, fungeert als een beschermende barrière tegen verdere roestvorming. Hierdoor blijft het staal lange tijd bestand tegen corrosie en blijft het zijn unieke uitstraling behouden.

  Hoe lang duurt het voordat cortenstaal geroest is?

  De snelheid waarmee cortenstaal roest, kan variëren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen duurt het enige tijd voordat het staal een volledige roestpatina ontwikkelt. Dit proces kan enkele maanden tot enkele jaren duren, afhankelijk van factoren zoals vochtigheid, luchtverontreiniging en blootstelling aan regen. Het is belangrijk op te merken dat cortenstaal in het begin mogelijk een donkerdere kleur heeft en geleidelijk aan zijn karakteristieke roestbruine kleur ontwikkelt.

  Volledig geroeste cortenstaal bloembak

  Kun je cortenstaal sneller laten roesten?

  Als je het roestproces van cortenstaal wilt versnellen, zijn er enkele methoden die je kunt toepassen. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een mengsel van water en zout, dat op het oppervlak van het staal wordt aangebracht om de oxidatie te bevorderen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het versnellen van het roestproces, aangezien te veel blootstelling aan zoutoplossingen of andere versnellingsmethoden de levensduur van het staal kunnen verkorten.

  Waarom geen hydrokorrels in cortenstaal?

  Het gebruik van hydrokorrels of kleikorrels in een cortenstalen plantenbak wordt afgeraden omdat deze hydrokorrels vocht vasthouden en de afwatering van de bak kunnen belemmeren. Als er water in de plantenbak blijft staan, kan dit de ontwikkeling van de beschermende roestlaag van het cortenstaal beïnvloeden en leiden tot ongewenste corrosie. Het is beter om een goede afwatering te garanderen door te zorgen voor gaten in de bodem van de plantenbak en eventueel een laag grof grind met daarop antiworteldoek op de bodem aan te brengen om het water af te voeren.om geen hydrokorrels in cortenstaal?

  TIP! lees hier meer over de voor- en nadelen van cortenstaal in de tuin

  Samengevat is cortenstaal een uniek en duurzaam materiaal dat bestand is tegen corrosie en de effecten van de weersomstandigheden. Het heeft een prachtige roestbruine patina en vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het natuurlijke roestproces kan enige tijd duren, maar er zijn methoden om het proces te versnellen. Bij het gebruik van cortenstaal is het belangrijk om de juiste blootstellingsomstandigheden en onderhoudsrichtlijnen in acht te nemen om de levensduur en esthetiek van het materiaal te waarborgen.

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Account aanmaken

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. BTW :€0,00

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.