Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Vragen? +31 (0)85-8770286
    Gratis* bezorging vanaf € 49,-
    Ook plaatsing en montage
    Uw tuinspecialist sinds 2006
    07Nov2023
    Grindmatten plaatsen; hoe doe je dat?

    Grindmatten plaatsen; hoe doe je dat?

    Door: JeroenReacties: 0

    Grindverhardingen zijn tegenwoordig enorm populair, maar hebben één groot nadeel: het verschuiven van het grind en spoorvorming bij veelvuldig gebruik.

    De oplossing
    Onze grindmatten bieden hiervoor een doeltreffende oplossing. In dit uitgebreide artikel gaan we stap voor stap door het proces van het plaatsen van grindmatten, waarbij we ervoor zorgen dat u de juiste plaat kiest, het geschikte grind gebruikt en een solide fundering aanlegt.

    Stap 1: Kies de juiste grindmat

    Voordat u begint met het plaatsen van grindmatten, is het belangrijk om de juiste plaat te kiezen. Grindplaten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogten, 3 en 4 cm. Hoewel beide hoogtes vergelijkbare eigenschappen hebben, heeft de 4 cm plaat een betere lastenspreiding naar de fundering toe, vooral gunstig bij toepassingen met voertuigen.

    Stap 2: Kies het geschikte grind voor in grindmatten

    Bij het selecteren van het grind voor grindmatten zijn enkele belangrijke overwegingen van toepassing:

    Grindformaat
    Kies grindsoorten met een minimale fractie groter dan 4 mm. Fijnere fracties kunnen aan schoenen kleven of vast komen te zitten tussen de profielen op autobanden. Om een optimale verdichting te bereiken in de honingraatstructuur, beperk de maximale diameter van het grind tot 16 mm.

    Voor toepassingen zonder voertuigen: idealiter 4 mm tot 8 mm
    Voor toepassingen met voertuigen: idealiter 8 mm tot 16 mm

    Vorm van het grind
    Bij ronde grindsoorten spreken we van kiezel, terwijl gebroken grindsoorten simpelweg grind of split worden genoemd. Kiezel is comfortabeler voor terrassen en tuinpaden, terwijl grind de voorkeur heeft op plaatsen waar voertuigen op de verharding rijden, omdat de toplaag minder snel verschuift.

    Hardheid
    Harde grindsoorten vertonen minder snel breuken onder rijdende lasten en worden minder snel groen omdat ze minder water vasthouden. Zacht gesteente heeft daarentegen de neiging te verpulveren en op termijn waterondoorlatend te worden, wat leidt tot plas- en spoorvorming.

    Kleur
    Grind behoudt zijn kleur, zelfs na verloop van tijd, omdat het een natuursteen is. Stem de kleur van de grindmat hier op af.

    Stap 3: De fundering

    Een van de voordelen van grindmatten is dat het geen vorstvrije diepte nodig heeft. De flexibiliteit van de plaat en het ongebonden grind maken het ongevoelig voor opvriezen. In tegenstelling tot beton- en asfaltverhardingen hebben grindmatten geen minimale helling nodig. Zelfs tijdens zware regenbuien kan de buffercapaciteit het regenwater adequaat verwerken.

    Om de fundering te bepalen, hoeft u alleen rekening te houden met de lasten die de verharding zal dragen. Dit in tegenstelling tot traditionele materialen zoals asfalt en beton, waarbij de fundering aanzienlijk dieper moet zijn om vorstschade te voorkomen.

    Stap 4: Het plaatsen van de grindmatten

    Het plaatsen van grindmatten is eenvoudig maar vereist zorgvuldige uitvoering in zes stappen:

    1. Verwijder teelaarde en plaats de kantopsluiting

    Begin met het verwijderen van de teelaarde door graafwerkzaamheden uit te voeren. Plaats vervolgens de kantopsluiting, die 2 cm boven het niveau van de bovenkant van de plaat moeten uitsteken.

    2. Plaats de fundering voor de grindmatten

    Plaats een funderingskoffer / cunet van 15 - 25 cm, afhankelijk van de toepassing. Voor een optimale plaatsing van grindmatten mag u maximaal in lagen van 20 cm werken en verdichten met een trilplaat. Geschikte materialen voor de fundering zijn bijvoorbeeld kalksteenslag, porfiersteenslag of gebroken betonpuin. Gebruik onder de fundatie altijd een geotextiel om vermenging met de ondergrond te voorkomen. Voor wandelpaden is een fundatie van ca. 10 cm afgetrild zand ook voldoende.

    3. Egaliseren

    Breng een egalisatielaag aan met fijn grind of scherp zand. Voor toepassingen met voertuigen is een diepte van 4-6 cm ideaal. Egaliseer en tril deze laag voor een optimaal resultaat. Kalksteen, porfier (korrelverdeling: 2-4 mm, 1-3 mm of 0-4 mm) of zeefzand zijn geschikte materialen voor de egalisatielaag. Zorg voor een egale en vlakke ondergrond.

    4. Leg de grindmatten

    Plaats de grindplaten met overlappend geotextiel. Deze platen kunnen het best worden versneden met een slijpschijf voor een nauwkeurige pasvorm. Leg de platen ten slotte in halfsteens verband.

    5. Vul de platen met grind of split

    Vermijd rijdende lasten op de ongevulde grindplaten. Egaliseer het grind met een schop, bezem of hark Siergrind hoeft u niet te verdichten. Laat het grind 1 à 2 cm boven de platen liggen, omdat het door natuurlijke verdichting nog iets zal nazakken. Uiteindelijk moet er genoeg grind op liggen om de platen onzichtbaar te maken.

    De laatste stap: nacontrole

    Enkele weken na het eerste gebruik inspecteert en egaliseert u de verharding. Voeg waar nodig grind toe. Verzakkingen zullen nu niet meer optreden.

    Door deze stappen zorgvuldig te volgen, creëert u niet alleen een duurzame grindverharding, maar zorgt u er ook voor dat deze bestand is tegen intensief gebruik en de tand des tijds doorstaat. Grindplaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleur van o.a. ECCO Products en Bera®

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Account aanmaken

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. BTW :€0,00

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.