Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Vragen? +31 (0)85-8770286
    Gratis* bezorging vanaf € 49,-
    Ook plaatsing en montage
    Uw tuinspecialist sinds 2006
    15Mei2024
    Hoe kies je de juiste plantenbak voor buiten?

    Hoe kies je de juiste plantenbak voor buiten?

    Door: JeroenReacties: 0

    Plantenbakken zijn vaak de kers op de taart bij de inrichting van uw tuin of terras. Ze creëren een groen en aangename sfeer, zorgen voor beschutting en comfort. Daarnaast zijn ze handig voor het indelen van een ruimte op bijv. een dakterras.
    Een bloembak in de tuin maakt dus een wezenlijk deel uit van uw tuinontwerp en bepaalt in grote mate de sfeer en beleving. Reden te meer om te kiezen voor kwalitatieve en duurzame buiten plantenbakken.

    In deze blog proberen we u meer informatie te geven om te helpen bij het kiezen van de juiste plantenbak, want er is enorm veel keuze.

    Het gebruik van plantenbakken voor buiten

    Een plantenbak moet niet alleen mooi zijn maar geschikt zijn voor de juiste toepassing. Aan een boombak op het dorpsplein worden andere eisen gesteld dan aan eentje op uw dakterras of in de bijvoorbeeld de horeca. Maar waar moet u dan zoal op letten? Hieronder een paar belangrijke aandachtspunten.

    1. De toepassing

    In de particuliere tuin zijn de eisen minder streng m.b.t. degelijkheid en stevigheid. Hierdoor zijn er meer bloembakken geschikt voor toepassing in de tuin of het terras. Vaak zijn dan de uitstraling en kleur de punten waarop beslist wordt. In sommige gevallen is het gewicht van belang, op bijv. een dakterras, dan zal er eerder gekozen worden voor een lichtgewicht materiaal zoals polyester of aluminium. Wilt u de bakken gaan gebruiken voor een grotere struik of boom dan kan een plantenbak zonder bodem een goede oplossing zijn.

    Plantenbak met wielen
    Een gevulde bloembak is niet of nauwelijks nog te verplaatsen. Wilt u uw terras toch flexibel inrichten met bakken, dan is een plantenbak op wielen ideaal.

    2. Hoe groot moet een plantenbak zijn?

    Bloembakken zijn verkrijgbaar van klein tot groot. Het formaat is afhankelijk van de planten en de beschikbare ruimte. Voor grotere struiken of boompjes zijn grote bakken noodzakelijk. Een minimale maat is al gauw 80 x 80 cm. Let ook vooral op de plantdiepte, de kluit van de plant moet uiteraard passen in de bak. Doorgaans neemt u een plantenbak die ca. 25-30% groter is dan de kluit. Voor kleinere planten en siergrassen zijn kleinere bakken ook geschikt.

    Bij kleinere tuinen, balkons en dakterrassen worden ook vaak ruimtebesparende hoge smalle bakken gebruikt. Door deze aan te planten met bijv. hogere siergrassen creëert u toch het maximale groene effect.

    Grote bloembakken op een terras

    3. Welke materiaal plantenbak voor buiten?

    Plantenbakken worden gemaakt uit talloze materialen. Waarvan de één meer geschikt is voor buitengebruik dan de andere. Bakken die buiten staan krijgen namelijk veel te verduren. Wind, vorst, regen en zonlicht hebben vrij spel. Het is dus belangrijk dat de bak bestand is tegen de elementen. Let daarom bij de aanschaf op dat een plantenbak UV- en vorstbestendig is. Hieronder een opsomming van de meest geschikte materialen voor plantenbakken.

    polyester plantenbakken
    Een polyester plantenbak is gemaakt van hoogwaardig gewapend polyester. Dit zorgt voor een stevige plantenbak. Doordat het gewapend polyester in de hoeken van de plantenbak is doorgelegd, scheuren de hoeken niet uit. 
    Toepassing: Tuin, dakterras, horeca

    Kunststof plantenbakken
    Kunststof bloempotten worden veelal gemaakt uit Polyethyleen, PE of HDPE. Dit materiaal is zeer geschikt om mooie vormen en kleuren mee te maken. De productie gaat d.m.v. mallen en rotomoulding. 
    Toepassing: Tuin, dakterras, horeca, interieur

    Aluminium plantenbakken
    Aluminium is licht, sterk, slijtvast en bestendig tegen corrosie. Net als staal is aluminium makkelijk vormbaar. Na dat de plantenbak geproduceerd is, wordt deze gepoedercoat met een sterk hechtende grondlaag. Daarna wordt de aluminium plantenbak afgewerkt met een gepoedercoate kleurlaag. (kan eventueel uitgebreider)
    Toepassing: Tuin, dakterras, horeca, (semi) publieke ruimte

    Cortenstaal bloembakken
    Cortenstaal is een sterk type staal, dat de eigenschap bezit om bij blootstelling aan de buitenlucht bedekt te worden met een beschermende roestlaag. Deze vaste roestlaag vormt de bescherming tegen verdere corrosie. Kenmerkend voor cortenstaal bloembakken is de bruinoranje roestkleur. 
    Toepassing: Tuin, dakterras, horeca, (semi) publieke ruimte

    Houten plantenbakken
    Hout is een veel gekozen materiaal voor plantenbakken. De verschillende soorten hout staan ook voor verschillende duurzaamheid en levensduur. Douglashout en geïmpregneerd hout hebben een minder lange levensduur t.o.v. bijvoorbeeld hardhout in klasse 2. Sommige houtsoorten kunnen onbehandeld buiten toegepast worden waar andere een beits- of laklaag nodig hebben. 
    Toepassing: Tuin, dakterras, horeca

    Stalen bloembakken
    Ook staal is een materiaal wat regelmatig gebruikt wordt voor bloembakken. Voor buitentoepassing is echter wel een oppervlaktebehandeling nodig. Vaak worden de bakken eerst verzinkt en daarna gepoedercoat in een kleur. Dit geeft de bloembakken voldoende bescherming tegen de weersinvloeden. 
    Toepassing: Tuin, dakterras, horeca

    Graphic met voordelen nadelen en toepassingen van plantenbakken in verschillende materialen zoals polyester cortenstaal en hout

    download pdf met overzicht voordelen, nadelen en toepassingen plantenbakken in verschillende materialen


    4. Vorstbestendigheid

    Het spreekt voor zich dat een plantenbak die in de winter buiten blijft staan vorstbestendig moet zijn. Dit betekent dat het materiaal waarvan de bak gemaakt is volledig bestand moet zijn tegen lage temperaturen. Let er op dat eventuele beschadigingen, i.c.m. vocht, ook tot vorstschade kunnen leiden. Repareer daarom altijd kleine scheurtjes of barstjes. De meeste materialen zijn wel vorstbestendig, Sommige terracotta of keramische potten zijn niet altijd bestand tegen vorst. Zorg ook altijd voor een goede afwatering in de bak.

     

    Wist u dat? Wij de plantbakken ook kunnen plaatsen incl. beplanting, verlichting en eventueel beregening.

     

    5. Afwatering van de plantenbak

    Als u een plantenbak buiten gebruikt is afwatering noodzakelijk. Door overtollige regenval komt er veel water in de bak terecht. Dit water moet aan de onderzijde goed afgevoerd worden anders komt de bak vol water te staan en gaan plantenwortels rotten. In de meeste plantenbakken zijn hiervoor plaatsen voorzien om gaten te boren. Vergeet dit zeker niet!

    Naast bovenstaande punten waar u op kunt letten bij de aanschaf, zijn er nog meer mogelijkheden.

    Gemak dient de mens
    Wanneer u de plantenbakken plaatst is het handig om meteen een (automatische) beregening en 12V tuinspots te installeren. Kabels en slangen zijn dan nog gemakkelijk vanaf de onderzijde te monteren. Een automatische beregening is programmeerbaar zodat de planten ook in bijv. vakantie toch een sproeibeurt krijgen.

    Plantenbakken voor buiten online bestellen

    Breng uw tuin tot leven met prachtige plantenbakken en creëer een oase van groen en rust in uw tuin of op het terras. Bij Tuinvoordeel, dé expert in hoogwaardige tuinartikelen, vindt u een uitgebreid assortiment aan kwalitatieve plantenbakken in diverse stijlen en materialen. Of u nu houdt van de warme uitstraling van hout, de moderne touch van metaal, of de veelzijdigheid van kunststof, Tuinvoordeel heeft de perfecte plantenbak. Bezoek nu onze webshop, maak uw keuze, bestel eenvoudig online.

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties, wees de eerste

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Account aanmaken

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. BTW :€0,00

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.